Solucions al control horari a hostaleria
Tal com hem comentat abans, si volem complir amb la llei del control horari, és bàsic comptar amb un bon sistema de recompte d'hores. Al nostre blog us vam comentar algunes eines que poden ser adequades per realitzar el registre horari. A més, però, existeixen algunes altres que han estat creades per adaptar-se a les necessitats de l'hostaleria.
Iristrace és una app que permet crear una plantilla de control horari i registrar-se des de mòbil, tablet i ordinador. El seu funcionament és senzill: els treballadors accedeixen al seu usuari i indiquen la seva arribada, i el mateix amb la sortida. Aquestes dades queden registrades al panell de control i poden ser descarregades en un Excel.
Altres aplicacions que ens poden ser útils són Masvoz o OpenKM. La primera funciona a través dels serveis de comunicació. El treballador ha de trucar a través de la Centraleta Virtual a Masvoz, a l'extensió d'entrada o sortida, segons convingui. OpenKM és una solució gratuïta i senzilla, que pot realitzar el control horari des de qualsevol dispositiu.
Un cop disposem d'un sistema de registre horari que s'adeqüi a la naturalesa del nostre negoci, hem de tenir en compte altres factors. D'una banda, a partir de les dades de l'horari dels nostres treballadors, podem veure el còmput mensual d'hores que realitzen, incloent-hi hores extres, pauses i esmorzars.
Aquesta informació ens ajuda a ser conscients de les necessitats de personal del nostre negoci i analitzar quina és la millor manera d'abordar-les. L'hostaleria disposa de convenis de flexibilitat a través de les bosses d'hores. Si hi ha hagut un excés d'hores durant algun pic d'activitat, a final d'any es poden compensar amb vacances en temporada baixa.
D'altra banda, com ja hem comentat, el control horari és complicat a l'hostaleria, ja que es tracta d'un sector que depèn dels clients i és flexible. Per evitar, en la mesura possible, dependre dels clients, podem establir una hora de tancament de la cuina i del restaurant; i estimular les reserves. D'aquesta manera, l'horari del personal podrà ser més estable i requerirà menys flexibilitat.
|