L'ARRÒS DE PALS, UN PRODUCTE AMB DENOMINACIÓ D'ORIGEN

Els cuiners de la zona ho tenen clar: l’arròs de Pals és el secret dels arrossos! La qualitat extraordinària del seu gra i el seu gust característic el fan un arròs amb denominació d’origen amb una gran reputació. Però què en sabem de l’arròs de Pals? Aspectes com la climatologia de la zona, menys càlida que altres zones arrosseres com el Delta de l’Ebre, fa que aquest arròs hagi d’estar més temps en contacte amb la terra. La major maduració del gra fa que agafi el seu gust característic. Un altre dels avantatges dels que lloen l’arròs de Pals és que aquest es cova menys fàcilment i que el seu gra és més consistent que altres bomba.

La història
L’arròs es cultiva a Pals des del segle XV, els àrabs el van introduir des de València i des de llavors ha viscut alts i baixos coincidint amb èpoques com el gran declivi (s.XVIII-XIX), quan es varen produir greus epidèmies provocades per l’estancament de les aigües. Quan es van resoldre els inconvenients de les malalties de l’època ja era cap al 1.900, moment en què els arrossars de Pals es van tornar a omplir d’aigua. Des de llavors, la producció de l’arròs a la zona ha anat creixent en reputació.

Actualment, la superfície aproximada de cultiu és d’unes 714 hectàrees i es produeix una mitjana de 6.000 kg l’any.

L’arròs de Pals es cultiva seguint uns principis respectuosos amb el medi ambient, tenint en compte els ocells de la zona i l’impacte dels tractaments químics aplicats, que protegeixen la flora i fauna del terreny cultivat.
   

Font: Frigoríficos del Moral SA.

Tornar al llistat