El mite que els congelats tenen menys qualitat que els productes frescos ja va caure fa temps, quan diversos estudis comprobaven els avantatges del manteniment de propietats en productes congelats gràcies a els nous i eficients processos de congelació industrial.
Tot i que la majoria ja són conscients dels avantatges dels congelats, nosaltres com a responsables del servei cal que disposem de tota la informació sobre la congelació, per tal de poder informar correctament als clients i consumidors en cas de dubtes.
Conservació dels nutrients
Quan la manipulació i el transport dels aliments es fa de manera correcta, la congelació no afecta pràcticament en la pèrdua de nutrients dels productes.
Eliminant riscos
Un dels avantatges principals dels congelats és que el producte es sotmet a temperatures molt baixes, d’entre -5º i -18º, fet que fa que s’aturi la proliferació de microorganismes. Aquest és un dels motius pels quals es parla de més seguretat alimentària en el cas dels congelats.
Conservació
Els aliments congelats poden conservar-se durant uns mesos, període que variarà segons el producte. És molt important que es manipulin correctament i no es trenqui la cadena de fred, ja que un aliment congelat, si es descongela no es pot tornar a congelar.
Peixos més segurs
Quan es parla de seguretat dels congelats, és molt conegut el cas del peix. El fet de ser un producte que es fa malbé ràpidament fa que es tingui més seguretat alimentària en cas de consumir-lo congelat. A més, si es tracta de productes de qualitat congelats "a bordo", com la congelació es realitza just en el moment de la captura, aconseguim que es mantinguin totes les propietats del peix sense riscos.
Per altra banda, en el cas de menjar peix cru en sushi, ceviche o similar, la congelació evita riscos d’intoxicació per anisakis.
Font: Frigoríficos del Moral SA.