ALGUNES TÈCNIQUES PER TENIR EN COMPTE A L’HORA D’EMPLATAR

És important la cura que es dóna a cada plat, ja que aquest, a part de ser gustós, ha de tenir una bona presentació. Cal recordar que la gastronomia també és un art. Així doncs, mantenint el bon gust de cada plat, es poden tenir en compte certes tècniques per aconseguir que aquest també sigui visualment bonic, i per tal de que puguis emplatar com un gran chef, te les expliquem!

1. Emplatar no és només posar menjar sobre un plat, ja que la primera impressió que tindrà el client és el seu aspecte, i com que la vista també alimenta, cal deixar de banda dues coses: tirar el menjar sobre el plat i portar directament l’olla a la taula.

2. Cal imaginar-se que el plat és un quadre en blanc. Primer s’ha de seleccionar la vaixella que es vol fer servir segons cada plat, i posteriorment, utilitzar-la com si fos un quadre en blanc a punt de ser pintat, on poder expressar-se dins la cuina.

3. Trencar la simetria. Un error típic és col•locar de manera simètrica cada element del plat, per exemple, posar dos tomàquets a cada costat del plat. Les formes asimètriques, en l’art, són les que creen bellesa. Un bon truc és utilitzar el plat com si fos un rellotge, i repartir els elements a les tres, les sis i les nou.

4. El plat ha de tenir altura i dimensió. Igual com en l’arquitectura, en la gastronomia també es poden crear plats moderadament alçats. Per exemple, unes costelletes de porc es poden col•locar cap amunt, això sí, amb els ossos nets. Tot i així, també s’ha d’anar en compte en aquest aspecte, ja que s’ha de construir de manera que no es destrossi a la mínima.

5. Menys és més. El plat sempre ha de ser bastant més gran en proporció al menjar que s’hi dipositi, ja que no hi ha res pitjor que maniobrar amb els coberts damunt d’un plat on el menjar surt fora d’aquest. Els elements que el conformen han de ser els estrictament necessaris, i sempre amb sentit. És a dir, tot el que formi part del plat ha de quedar harmonitzat amb la resta, sobretot pel que fa als sabors.

6. En ocasions pot tenir sentit col•locar unes gotes o una pinzellada de reducció de balsàmic a un plat, però en d’altres, pot arruïnar-lo completament. Així doncs, davant del dubte, s’ha d’evitar!

Font: damoslavueltaaldia.com

Tornar al llistat